LinksVoor

De LinksVoor is de electronische nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie. Deze komt 1 à 2 keer per maand uit. Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@groenlinksenschede.nl

Hieronder vindt u de meest recente artikelen die voor de LinksVoor zijn geschreven.

Onder druk van de economische malaise heeft de cultuursector de afgelopen jaren zware bezuinigingen te verwerken gekregen. Voor veel kunstenaars wordt het steeds moeilijker om voldoende financiering binnen te halen voor hun projecten. Voor GroenLinks Enschede was dit reden om in ons huidige verkiezingsprogramma een cultuurfonds op te nemen om initiatieven van kunstenaars en burgers te ondersteunen middels eenmalige subsidies.

Cultuurfondsen zijn er in verschillende soorten en maten. Naast de grote, landelijk bekende fondsen zijn er tegenwoordig steeds meer lokale cultuurfondsen, waar publieke en private gelden worden ingezet voor het stimuleren en ondersteunen van kunst- en cultuurinitiatieven. Vrijwel alle cultuurfondsen werken projectgericht. Zij ondersteunen eenmalig een culturele activiteit of een project van een kunstenaar. De toekenning van subsidies gebeurt onafhankelijk en transparant.

Veel cultuurfondsen hanteren het principe dat de indiener ook zelf financiering in brengt, door middel van sponsoring, eigen inbreng van uren of bijvoorbeeld crowdfunding. Het Cultuurfonds Tilburg bijvoorbeeld is een cultuurfonds dat zich voornamelijk richt op crowdfunding. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst is juist gebaseerd op gemeentelijke subsidies. Zij kennen drie verschillende regelingen; individuele projectsubsidies, programmasubsidies en een ontwikkelbudget.

De komende tijd ga ik me bezig houden met het opstellen van een voorstel voor een Enschedees cultuurfonds om het culturele en kunstzinnige klimaat een impuls te geven. Op deze manier verwachten we dat het grote creatieve potentieel in Enschede beter benut kan worden. Voor de precieze invulling van het cultuurfonds zal ik in gesprek gaan met verschillende personen en organisaties uit de cultuursector om een breed gedragen plan te realiseren, dat aansluit bij de mogelijkheden in Enschede. Natuurlijk nodigen we ook iedereen uit om zelf hun ideeën over het cultuurfonds met ons te delen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Werkgroep Zorg & Welzijn
di 23 jan, 19.30 - Stadhuis

Fractieoverleg
wo 24 jan, 19.30 - Stadhuis

Werkgroep Fysiek
di 25 jan, 20.00 - Stadhuis

Huis-aan-Huisactie
za 27 jan, 13.00 tot 15.00 - Enschede
aanmelden bij: Brechje Maréchal

(Extra) Provinciale ledenvergadering
GroenLinks Overijssel

wo 31 jan, 19.45 - Het Centrum, Nijverdal

Meetup: Geen uitbreiding vliegveld Lelystad
met Jesse Klaver & Suzanne Kröger
di 6 feb, zaal open vanaf 19.00
aanvang 20.00 - 21.30 - Hedon, Zwolle

Een vrij land - Femke Halsema
do 15 feb, 20.30 - De Kleine Willem
Kaarten koop je hier

37e Congres GroenLinks
zo 25 feb, gehele dag
Topsportcentrum Rotterdam

 

 

 

 

 

Volg ons!

   

Archief

Op onze vernieuwde website zijn alle artikelen, moties, nieuwsberichten e.d. vanaf januari 2013 geplaatst.
Artikelen, moties en andere inhoud uit 2012 en eerder zijn te vinden op de gearchiveerde versie van onze oude website.