Deze week ging de GroenLinks fractie op bezoek bij het bewonersbedrijf Beien. Niet om te horen waarop we moeten bezuinigen, maar om te horen hoe bewoners zelf het initiatief kunnen nemen. We werden ontvangen op de kinderboerderij Noord. De kinderboerderij ondersteunt het initiatief en treedt als gastheer op. De kinderboerderij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en sluit naadloos aan bij dit bewonersbedrijf. Het bewoners bedrijf is een initiatief dat is opgezet nadat de gemeente in alle stadsdelen milieubewuste mensen heeft opgeroepen om bij elkaar te komen. Dit om te kijken of er gezamenlijk op milieu gebied iets op gang gebracht kon worden. Voor zover bij GroenLinks bekend is is dit het enige initiatief dat daaruit is voortgekomen.

De bewonersgroep is met twee initiatieven begonnen: energiekringen en zonnepanelen. Ze gaan uit van het standpunt, zoals zij zelf zeggen: ‘De schoonste en goedkoopste energie is energie die je niet gebruikt!’ Door bewust te worden van je eigen energiegebruik lukt de deelnemers om fors op energiegebruik te besparen, bijvoorbeeld door een boiler alleen een uurtje aan te zetten voordat je hem nodig hebt.

De kinderboerderij is met duurzaamheid begonnen door een schenking. Zij kregen 2 jaar geleden zonnepanelen cadeau. Daarop besloten ze verder te gaan met duurzaamheid. Sinds kort staan overal op het terrein setjes afvalbakken zodat bezoekers hun afval gescheiden kunnen weggooien. Hiermee bespaart de kinderboerderij fors op de kosten voor hun afval. Bij controle op hun energieverbruik bleek dat ook dat veel goedkoper kon. De koelkast en vriezer bleken energiezuipers en werden vervangen.

Het apparaatje dat bij de kinderboerderij het energieverbruik meet, kan ook door bewoners gebruikt worden. Door te zien hoeveel een apparaat gebruikt, kun je duidelijk krijgen of de aanschaf van een nieuw energiezuinig apparaat misschien veel milieuvriendelijker en goedkoper is.

Dan de zonnepanelen; steeds meer bewoners willen deze op hun dak. Zonne-energie is duurzaam. Het is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar uitzoeken wat de beste panelen zijn voor een goede prijs en alle regelingen die er bij komen, schrikt sommigen af. Als het met een groep bewoners samen kan, is het één keer werk en kun je vaak ook een goede prijs bedingen. Dan wordt het dubbel aantrekkelijk. Daarom heeft Beien dit onlangs uitgezocht en een overeenkomst gesloten met een installatiebedrijf. Ieder die zonnepanelen wil kan zich hierbij aansluiten.

Ook voor de toekomst heeft het bewonersbedrijf veel ideeën. Men wil samen met bewoners in de wijk diverse diensten opzetten zodat men van elkaars kennis gebruik kan maken. Er wordt gedacht aan thema’s als kinderopvang, thuiszorg, arbeidsmarkttoeleiding maar ook elektrische deelauto’s voor de wijk. Het idee daarbij is dat iemand die van één van de diensten gebruik maakt, als tegenprestatie een andere dienst aanbiedt.

GroenLinks ziet hier een goede toekomst in, waarbij bewoners de regie meer in eigen hand nemen, samenwerken aan een duurzamere samenleving en daarbij minder afhankelijk worden van energiebedrijven, banken en de overheid.

Meer informatie over het Bewoners initiatief Enschede Noord: www.beien.nl

Agenda

Werkgroep Zorg & Welzijn
di 23 jan, 19.30 - Stadhuis

Fractieoverleg
wo 24 jan, 19.30 - Stadhuis

Werkgroep Fysiek
di 25 jan, 20.00 - Stadhuis

Huis-aan-Huisactie
za 27 jan, 13.00 tot 15.00 - Enschede
aanmelden bij: Brechje Maréchal

(Extra) Provinciale ledenvergadering
GroenLinks Overijssel

wo 31 jan, 19.45 - Het Centrum, Nijverdal

Meetup: Geen uitbreiding vliegveld Lelystad
met Jesse Klaver & Suzanne Kröger
di 6 feb, zaal open vanaf 19.00
aanvang 20.00 - 21.30 - Hedon, Zwolle

Een vrij land - Femke Halsema
do 15 feb, 20.30 - De Kleine Willem
Kaarten koop je hier

37e Congres GroenLinks
zo 25 feb, gehele dag
Topsportcentrum Rotterdam

 

 

 

 

 

Volg ons!

   

Nieuwsbrief

De LinksVoor is de electronische nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie. Deze komt 1 à 2 keer per maand uit. Wil je deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@groenlinksenschede.nl

Archief

Op onze vernieuwde website zijn alle artikelen, moties, nieuwsberichten e.d. vanaf januari 2013 geplaatst.
Artikelen, moties en andere inhoud uit 2012 en eerder zijn te vinden op de gearchiveerde versie van onze oude website.